Végh Gusztáv (1889–1973) : Sárospataki udvar


30.000 HUF 82.62 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 17.
Termékkód: 5772889
Megtekintések: 18
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

enio (773)    
Somogy megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 09:03
Regisztráció: 2012. június 09.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Művész:Végh Gusztáv
Téma:tájkép
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Ceruza-akvarell-papír, 23*37 cm képméret, jelzett, keretezett. (603)

Személyes átvétel lakcímemen lehetséges, de szívesen postázom is.


Végh Gusztáv (1889 — Budapest, 1973)

Grafikus, illusztrátor. Munkásságának jelentős része a könyvművészet területére esett. Célul tűzte ki a magyar bibliofil könyv megteremtését, ezért foglalkozott tipográfiával, könyvborító-tervekkel is. Plakátokat is tervezett. Saját képeivel illusztrált albumot jelentetett meg a Tabánról.

Forrás: EMFI

A Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete a hétvégén emléktáblát helyezett el Végh Gusztáv (Vác, 1889- Bp. 1973) grafikus, iparművész, Munkácsy-díjas, érdemes művész egykori szülőházának falára. Az emléktáblát Cservenák Péter, az egyesület elnökségének tagja, avatta fel; alábbiakban is olvasható beszédében felidézve Végh Gusztáv munkásságát.

„Szeretettel köszöntöm a megjelenteket Végh Gusztáv festő és grafikusművész emléktáblájának avatásán. Végh Gusztáv 1889. november 5-én született Vácott, a mögöttünk álló Hegyestoronyban, az egyetlen épségben megmaradt középkori építményünk falai között.

Az elemi iskolát városunkban, a gimnáziumi tanulmányit a patinás váci piarista gimnáziumban végezte. Már gyermekkorában a művészi pályáról álmodott. Vágyát ebben az időben, a Tabán utcában festő Fényes Adolf látványa erősítette meg. Később egy rajzán megörökítette azt a pillanatot, ahol a festő hatalmas vászon előtt, ecsettel a kezében dolgozik. Mellette ő, mint kis diák hóna alatt az iskolatáskával, csodálattal figyeli, hogyan lesz a girbe – görbe ódon utcából festmény. Apja korán meghalt, ezért fiatalon a kenyérkeresetre kényszerült. 1905-től 1913-ig műszaki rajzolóként dolgozott Váczy Hübschl Kálmán építészmérnök mellett. Ez idő alatt kezdte meg a művészeti tanulmányát Budapesten. 1914-ben Németországba utazott, ahol folytatta azt.

Az első világháborút végig katonáskodta. 1918-ban hadirokkantként szerelt le és a Margitszigetre költözött. A váci Tabán után, a ma már nyomokban sem látható budai Tabán ihlette alkotásra. Az első komolyabb megbízatása Komáromy János: „Csanak András Bécsben” című kötetének illusztrálása volt. Ennek sikere után, sorra kapta a megrendeléseket rajzokra, könyvborítókra, plakátokra. 1920-ban Budapesten kiállított Assisi Szent Ferenc életét bemutató sorozata kivívta a szakma elismerését. Elnyerte a Fioretti könyv tervezésére és illusztrációjára kiírt pályázatot, mellé az I. osztályú pápai lovagrendet és a Vatikáni Arany Érdemrendet. 1923-ban Párizsba megy tovább csiszolni tehetségét. Ezt jó módú dunántúli birtokos nagyapja anyagi támogatása tette lehetővé. Itt is hamar megkedvelik munkáit, és szívesen foglalkoztatják. A Párizsban élő magyar írókkal, festőkkel baráti kapcsolatot ápol. Többüket támogatja az itteni érvényesülésükben. Párizsban ismeri meg Enyedi Margitot, akit 1925-ben feleségül vesz. 1928-ban születik meg fiuk Péter.

Sorra követik egy mást a kiállításai: 1924 Párizs. 1925 Róma, Bécs, Budapest. 1926 Párizs, Budapest Egyházművészeti kiállítás ahol aranyérmet nyer. 1927 Lipcse, Monza. 1928 Lisszabon, Köln. Ebben az évben választják a Magyar Könyv és Reklámművészek Társaságának alelnökévé. Vácról is kapott felkérést, készítsen a városról, valamint dr. Tragor Ignác:”Vác vidámsága” című kötetéhez rajzokat. Tervezze meg Vác Díszpolgári Oklevelét. 1932-ben Budapesten több művésztársával közösen ATALIER néven művészeti iskolát hoztak létre, ahol ingyenesen oktatták a festeni, rajzolni vágyókat.

Franciaországból 1939-ben a II. világháború. kitörése miatt tér haza családjával Budapestre. A háború viszontagságai közepette emberségéről tett tanúbizonyságot, segített a bajba jutottakon. A sors iróniája, ennek ellenére a háború után a kitelepítés veszélye fenyegette. Az új érában ott folytatta munkáságát, ahol abba hagyta, első sorban az alkalmazott grafika műfajában. Továbbra is tervezi a cigaretták, csokoládék csomagolását, italok, borok címkéit. Az Esti Hírlap fejléce az ő munkája. Megnyerte az 1848 – 49-es szabadságharc centenáriumára kiírt pályázatot 300 pályázó közül. Rengeteg könyvborítót alkot. Számtalan illusztrációt készít a szakácskönyvtől, az ifjúsági regényeken át, jeles íróink, költőink köteteihez. Plakátok tucatjai hirdetik munkásságát. Rendkívül szorgalmas és termékeny művész volt. Az alkotásaihoz nagyon nehéz hozzá jutni, mert nem adta el képeit. Még életében a teljes életművét fölajánlotta a Magyar Nemzeti Galériának. A szerény gyűjteményemben lévő néhány munkája is bizonyítja szorgalmát, nincs egy szabad felület a papíron, amire ne rajzolt volna valamit. Hihetetlen könnyedséggel bánt a ceruzával, ecsettel, vagy bármilyen más eszközzel. Sokszor a szabadon hagyott felületek rejtik a műveinek mondani valóját. Idősebb korában, mikor már nem kellett semmilyen elvárásnak, az alkalmazott grafika kényszerűségeinek megfelelnie, művészete a nonfiguratív alkotások felé fordult. Az átlényegült szellemvilágában itt – ott, a színek, foltok, vonalak között fölvillannak apró valós részletek, melyeket finom eleganciával vitt a vászonra, papírra. Váccal nem szakadt meg a kapcsolata, folyamatosan levelezett Váczy Hübschl Kálmánnal, Bán Márton piarista tanárral, Korpás Ferenccel. Tagja volt a Váci Múzeum Egyesültnek. A 75. születés napján készített riportban emlékezik meg azokról a váci személyekről, akik segítették, támogatták a kezdeti bizonytalan lépéseit a művészet rögös útján. Szertettel emlékezik a piarista gimnáziumi rajztanárára Haris Bélára, Tragor Ignácra, aki a készülő helytörténeti köteteihez számtalan rajzot rendelt tőle, Dercsényi Dezsőre a Váci Hírlap kiadójára, kitől sok feladatot kapott újsága, s nyomdája számára, Váczy Hübschl Kálmán építészmérnökre, aki munkát adott és lehetőséget biztosított számára a művészi képességének kibontakoztatására, fejlődésére.

1973. április 8-án halt meg Budapesten, sírja Farkasréti temetőben van.

Munkásságát számtalan elismeréssel jutalmazták. Köztük a legkiemelkedőbbek: Mention Honorable (Los Angeles) Grand Prix (Párizs) Vatikáni Arany Érdemrend (Róma) Egyházművészeti pályázat plakát I. díj (Budapest) Munkácsy – Díj Érdemes Művész”

Forrás: Vác Online


Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Egyéb 3200 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még