1J816 antique István Mátéffy (son of Dr. Ferenc Mátéffy) exercise book 1914-1923


12.000 HUF 33.73 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: December 07, 2023
Item code: 4431206
Views: 168
Watchers: 2
Offers: 0 offers
Seller

antikvitasok (3050)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.84%
Last login: Today, 16:16
Member since: March 05, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details

Szép állapotú, papír régiség. Benne több illetékbélyeg található, lásd fotó. 1896-ban Szentesen született fiú gépészmérnöki szak hallgatói leckekönyve 1914-1923-ig. Édesapja DR. MÁTÉFFY FERENC (Szentes polgármestere) Borítón gyönyörű száraz nyomott koronás pecsét, címer. Felirat: LECZKEKÖNYV A KIRÁLYI JÓZSEF MŰEGYETEM PECSÉTJE

Szélesség: 12.5 cm

Magasság: 22.5 cm

Súly: 0.16 kg

Városépítő polgármester

Százötven éve született dr. Mátéffy Ferenc (I.)

2006. november 24.

"Keveseknek adatik meg a szerencse, hogy polgártársai fejükül választják és magas hivatalukat köznépszerűségben töltsék be - mondja a római klasszikus -, mert mindannyian emberek vagyunk, és a bölcső és koporsó közötti arasznyi lét a küzdelmek ideje, s a közszereplő embert küzdelmei szinte minden esetben érdekek összeütközésének középpontjába állítja. S mégis, bár éppen a legutóbbi éveknek voltak súlyos küzdelmei idehaza, dr. Mátéffy Ferenc azok közé a kevesek közé tartozik, akik köznépszerűségben töltik be magas hivatalukat. Amikor jött, elfajult közéleti küzdelmek színtere volt Szentes. Ő a közjó és a közbékesség jelszavával foglalta el hivatalát, s vissza tudta állítani az anynyira óhajtott közbékességet, s polgármesteri működése során a legkényesebb helyzetekben is át tudta vezetni közügyeink hajóját a béke csöndes vizeire. Az a tizenöt év, amióta dr. Mátéffy Ferenc ül Szentes város polgármesteri székében, a város történetének külön fejezete, amelyet joggal nevezhetünk az alkotások és a városias fejlődés korának...". A Szentesi Lap 1917. október 14-én megjelent számában ezekkel a mondatokkal méltatta Mátéffy polgármester addigi működését. A kortársi értékelés nem túloz, hisz az utólagos megítélés szerint is Mátéffy Ferenc polgármesterségének időszaka a megvalósult közalkotások tekintetében párját ritkítja Szentes történetében. Születésének 150 éves évfordulója alkalmat ad arra, hogy felidézzük életútját, és számba vegyük a működése idején létesült, városunk arculatát maradandóan meghatározó alkotásokat.

Szentesen született 1856. november 19-én; apja Má-téffy Ferenc tímármester, földbirtokos, városi és megyei képviselő, édesanyja Batik Lídia. Elemi iskoláit és a gimnázium alsó négy osztályát szülővárosában végezte, Szarvason érettségizett. Tanulmányait a debreceni jogakadémián folytatta; köz- és váltóügyvédi diplomáját, valamint a jogi doktorátust a budapesti egyetemen szerezte. Rövid ideig a budapesti ítélőtáblán volt joggyakornok, majd hazatérve beállt Reiniger Jakab ügyvédi irodájába, akit Szegedre is követett. 1884 májusában végleg hazatelepült Szentesre, s önálló ügyvédi irodát nyitott. 1886 végén eljegyezte, 1887. szeptember 10-én pedig feleségül vette Nagy Ferenc kereskedő Ilona nevű lányát, akit a város legszebb hajadonjai között tartottak számon. Negyven évi boldog házasságuk alatt hat gyermekük született.

A tehetséges fiatal ügyvéd hamarosan be- kapcsolódott a városi közéletbe. 1889-től 1902-ig nyomdatulajdonosként kiadója és felelős szerkesztője, majd főszerkesztője a város egyik legolvasottabb lapjának a Szentes és Vidékének. 1890-től városi és megyei képviselő, 1892-től tiszteletbeli vármegyei tiszti főügyész, 1895-től Csongrád Vármegye Közigazgatási Bizottságának tisztiügyésze. Ezekben az években még nem örvend különösebb népszerűségnek, mivel a 48-as ellenzékiségű Szentesen a kormánytámogató megyei politika odaadó hívének számított. A századforduló idején távol tartotta magát az elmérgesedett helyi közéleti csatározásoktól, ennek köszönhette, hogy az 1902. évi általános tisztújításkor a kormánypárt és az ellenzék egyaránt az ő polgár-mesterré választását támogatta. A viharos tisztújításon - amelyet Hódy Antal Tulakurcza ostroma címen szatirikus költeményben örökített meg - Mátéffy elsöprő győzelmet aratott.

Dr. Mátéffy Ferenc megválasztásával a régen óhajtott közéleti békesség végre helyreállt. A pártok meddő csatározását, a gyűlölködő személyi küzdelmeket felváltotta a város érdekeit szolgáló, fejlődését hatékonyan előmozdító komoly munka. A közalkotások egész sora bizonyítja ezt. Működésének kezdetén elkészült a városi villanytelep és a vármegyei kórház új főépülete (1902); átadták a forgalomnak a Szentes-Csongrád közötti tiszai vashidat, megszervezték a külterületi postaszolgálatot, megkezdődött a felsőpárti munkáslakások építése (1903); felépült a Katolikus Kör Szent Anna utcai épülete (1904) és az új evangélikus templom (1905). 1906 folyamán megnyílt az Orosháza-Szentes és a Szentes-Csongrád közötti vasútvonal, megindult a motorvonat közlekedés, megkezdődött a belső terek és az országutak fásítása, az ártézi kutak tömeges fúratása; felavatták a Református Kör díszes székházát és az új izraelita iskolát; határozat született az utcák és terek elnevezéséről, valamint a házak újraszámozásáról. (Folytatjuk)

Labádi Lajos

Forrás: https://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2006/47_1124/04.htm

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - parcel locker 1650 HUF
MPL - home delivery 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Others searched for these