Töltse fel kézműves termékeit!

Kamarás Klára emlékére MINIKÖNYV


db x 2.000 HUF 5.45 USD
Elérhető: 10 db

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. február 24.
Termékkód: 4625448
Megtekintések: 32
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

Verslista (137)  
Veszprém megye

Hitelesített felhasználó

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. április 21.
Regisztráció: 2020. február 11.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Kamarás Klára emlékére (1932-2022)

Kamarás Klára sokunknak a példaképe lehet. Életében is az volt, s most szomorú halálában is üzen 22 kötetében felhalmozott gondolatkincsei, szellemi testamentuma által. Könyveiből válogatva – egy-egy sokat mondó, jellemző hangvételű művét, vagy ezek egy árulkodó részletét kiragadva – szeretnénk emléket állítani Sidának, megragadni emberi-művészi lényegét, és ebben a formában is szeretettel elismerni, tisztelegni munkássága előtt.

Nemcsak kilenc évtizedes élettapasztalata, igényes irodalmi tevékenykedése miatt érezhetjük erkölcsi és alkotói mintának, de ahogy az élethez és a halálhoz, az örömhöz és a nehézségekhez viszonyult, mint bölcs halandó, ki rezignáltan szemlélődve mindig megtalálta az egyensúlyt, a megbecsülendő, követendő értékeket, a lét értelmét, és ahogy lázongás helyett tanított, megszállottan alkotott. Tanúi lehettünk, s most még inkább kiviláglik, hogy szógyémántjai folyamatosan csiszolódtak a “falánk”, mégis kegyes idő őrlőmalmában.

Mi jellemzi ezt a könyvecskét? Ami Klári néni írásait, és őt magát! Egyszerű, letisztult formák, kendőzetlen valóságábrázolás, éles lényeglátás, szelíden bölcs szókimondás, matematikai pontossággal – de mélyen gyökerező rímes-ritmikus lírai s egyben kiválóan építkező prózaírói érzékkel – szerkesztett, alaposan átgondolt versek, novellák, kisregények, regények születtek, formálódtak meg lelkében a tevékeny évtizedek alatt.

Rendkívül józanul, mégis érzékeny, gazdag érzelemvilággal viszonyult a valósághoz, annak bonyolult szövevényéhez, a gyerekek, a felnőttek lelkületéhez, s reális látásmódjával látszólag könnyedén ráirányította figyelmünket a szépségek mellett a bajok forrására, az önző érzéketlenség veszélyeire, s szinte észrevétlenül érzékenyített minket, élesítette fülünket a szeretet és a tisztesség hangjára.

Ezzel a gyönyörű lelkülettel képes ólomból pilleszárnyat szőni, elégikus hangon érdekes arcokat villant fel a múltból, vizsgálja a szabad akarat és az eleve elrendelés lehetőségét, megihleti lakhelye, megragadják a letenyei fák, de realizmusa mellett – és annak ellenére, hogy időnként kutyául érzi magát – olykor szívesen megindul az álmok útján is.

Belátva emberi erő- és időkorlátait Sida viszonylag szabadon utazhat az időben, a térben, a valóságban és képzeletében, emlékei, szavai mély nyomokat hagynak bennünk is, erős barázdákat vájnak, bár érzése szerint vak taligán húzza őt a szemét lesütő lét, s zötykölődik a szív…

Kutasi Horváth Katalin

A kötetek keménytáblás KÉZZEL kötött borítójúak!

Kamarás Klára emlékére (1932-2022) [KMI M 006] – 5 cm x 7 cm x 5 mm, 74 oldal, keménytáblás b., 2022 – sorszámozatlan pld. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
PayPal  

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest VII.
Postázás200 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még