Balassa Iván: Magyar néprajz


6.990 HUF 19.13 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. március 15.
Termékkód: 4935143
Megtekintések: 33
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

gutenberghaz (39)   
Pest megye

Válaszadás: 100%-ban5 óra alatt
Pozitív értékelések: 97.22%
Utolsó belépés: Ma, 13:56
Regisztráció: 2023. február 17.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:
Kötés típusa:kemény kötés
Jellemző:illusztrált

Corvina Könyvkiadó, Budapest, 1979. harmadik kiadás, 747 oldal, 28 cm x 30 cm, a kötetet sok fekete-fehér, színes fénykép és rajz, térkép és kotta illusztrálja. A védőborító néhány helyen szakadt.

A kiadó régóta sürgető olvasói igényt kíván kielégíteni a Magyar néprajz megjelentetésével. A harmincas években A magyarság néprajza címmel kiadott négy kötetes összefoglaló mű óta - mint ismeretes - nem jelent meg kézikönyv a magyar néprajzról. A két kiváló tudós, Balassa Iván és Ortutay Gyula a néprajztudomány eddigi eredményeire támaszkodva, a szakemberek, az érdeklődő nagyközönség igényeit egyaránt szem előtt tartva ad átfogó képet a hagyományos népi kultúra valamennyi ágazatáról, a társadalmi, az anyagi és a szellemi kultúráról.
A bevezető fejezetekben áttekintik a magyar néprajztudomány történetét, a magyar nép etnográfiai csoportjait. A társadalmi kultúráról szóló részben ismertetik a régi falu társadalmát, a családtól kezdve a különböző rokonsági és társas kapcsolatokig, bemutatják a jellemző társadalmi rétegeket, a falu önigazgatási szervezetét és a különböző társas munkákat és összejöveteleket.
Az anyagi kultúrán belül elsősorban a település, az építkezés, a lakás, a gazdasági és egyéb épületek táji formáit és történeti fejlődését ismerhetjük meg. Az állattartás és földművelés mellett bemutatásra kerül a vadászat, halászat, méhészet is. Külön fejezet foglalkozik a népi táplálkozással, a paraszti konyhaművészettel.
Két nagy fejezet mutatja be a népviseletet és a hozzá kapcsolódó kisiparokat, illetve a népi díszítőművészet egyes ágait (faragás, szövés, fonás, kerámia, bútorművesség).
A szellemi kultúra ismertetése a népzenével és a néptánccal kezdődik, majd a gazdag prózai és verses népköltészettel folytatódik. Ezt a részt a népszokások és a hitvilág bemutatása zárja. befejezésül a szerzők igyekeznek arra is feleletet adni, hogy a hagyományos paraszti kultúra egyes elemei milyen szerepet töltenek be a mai magyar kultúrában. A szerzők bemutatják a népi műveltség történeti rétegződését, s utalnak a szomszéd népekkel való kapcsolatokra.
Minden fejezethez rövid bibliográfia csatlakozik, amely útbaigazítást ad azok számára, akiket egyik vagy másik kérdés közelebbről érdekel. A kötetet gazdag képanyag, 319 fekete-fehér, 65 színes fénykép és 231 rajz, térkép, kotta illusztrálja.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Személyes átvétel Budapest IV.
Postázás 2300 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még