Tangl Harald A táplálkozás


1.000 HUF 2.73 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. május 25.
Termékkód: 5057919
Megtekintések: 129
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

Afarszemon51 (190)  
Heves megye

Válaszadás: 67%-ban4 óra alatt
Pozitív értékelések: 94.29%
Utolsó belépés: Ma, 08:51
Regisztráció: 2020. november 19.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Tangl Harald A táplálkozás

Ára: 1000 ft

Az ember tevékenységeinek egyik legfontosabb megnyilvánulása a táplálkozás. Az éhség és a szomjúság az ösztön erejével kényszerít bennünket arra, hogy táplálékról és italról gondoskodjunk, mert csak így tudjuk szervezetünk szükségletét fedezni. Létfenntartási küzdelmünkben környezetünk kezdetben igen nagy szerepet játszott, mert csak azt használhattuk fel éhségünk és szomjúságunk csillapítására, amit a természet nyújtott. Természetes táplálkozásunk később a kultúra fejlődésével egyre jobban megváltozott s a természetes ételek helyét a mesterségesen készített, vagy technikai eljárásokkal átalakított táplálékok foglalták el. Az újabb kutatások azonban mind erősebben arra világítanak rá, hogy a mesterséges táplálékoktól való nagymértékű eltávolodás egyáltalán nem szolgálja egészségünket. Szervezetünk épségben tartása érdekében tehát táplálkozásunkat bizonyos mértékben módosítanunk kell. A modern vizsgálatok kiderítették, hogy a mult évtizedekben még jónak, célszerűnek vélt élelmezés a kívánalmaknak nem felel meg, ezért új élelmianyagokról, új elkészítési módokról kell gondoskodnunk, hogy biztosíthassuk gyermekeink megfelelő fejlődését és a felnőttek egészségének megőrzését.

Ujabban hazánkban is örvendetes ütemben megindult a táplálkozás átalakítására irányuló mozgalom, már eddig is számtalan könyv és füzet jelent meg, ezek azonban majdnem kivétel nélkül étrendünk összeállítását és ételeink elkészítését tárgyalják. Szerény véleményem szerint ezek a művek, bár hasznosak, mégsem felelnek meg tökéletesen a célnak, mert nem ismertetik táplálékainknak a szervezetben végbemenő anyagforgalmát, s csak ritkán és vázlatosan tüntetik fel egyes élelmianyag élettani értékét. Pedig nemcsak azt kell tudnunk, hogy milyen eledelre van szükségünk, hanem azt is, miképpen értékesíti a szervezet az elfogyasztott táplálékot. Tökéletesen, a célnak megfelelően tehát csak akkor táplálkozhatunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes ételek értékesítése milyen munkát ró szervezetünkre. E végből meg kell ismerkednünk élelmiszeranyagaink különböző értékeivel, mert egészségünk megóvása érdekében egyáltalában nem közömbös, hogy a szükséges tápanyagok beszerzésekor milyen szempontok irányítják a háztartás vezetőjét. Vissza

FÜLSZÖVEG

Az egyszerű cím hirtelenében el sem árulja, milyen nagy fontosságú kérdés első teljes és a legapróbb részletekig hatoló feldolgozását nyujtja ez a könyv. A szerző nagy népszerűségű előadássorozatokban ismételten megvilágította a modern idők kétségtelenül legérdekesebb és talán legfontosabb kérdését. Könyve még nagyobb közönséghez szól, a művelt magyarságon keresztül, a táplálkozás kémiai folyamatának elemzésével s tüzetes magyarázatával a helyes és természetes táplálkozás feltételeit állítja össze országunk egész népe számára. Már sokat tudunk a kalória, a vitamin, a fehérje, a zsír, a szénhidrát stb. fogalmairól és fontosságairól, de élettani jelentőségükben csak most áll igazán előttünk, ebben a könnyedén, választékosan és szellemesen megírt könyvben. A fejezetek sorra elemzik a táplálkozás összes motivumait, rajzokkal, táblázatokkal, színes magyarázatokkal.

TARTALOM

Előszó 5

Bevezetés 7

A tápanyagok 18

A szénhidrátok 20

A zsírok 26

A fehérjék 29

A vitaminok 37

Az A-vitamin 46

A B-vitamin 53

A C-vitamin 60

A D-vitamin 72

A sók 77

Az emésztés 91

A szervezet vízforgalma 163

A cukor anyagforgalma 143

A szervezet zsírforgalma 150

A fehérjék anyagforgalma 152

A szervezet energiaforgalma 159

Éhség, étvágy, éhezés 177

Koplalókúrák 189

A szomjúság 192

Szomjaztatókúrák 195

Néhány szó a legfontosabb védőtáplálékokról 197

A tej 197

Az aludt-tej 203

A tejszín 205

A vaj 206

Túró, sajt 207

A tojás 209

A hús 212

A vér 219

A zsigerek 221

Zöldfőzelék 223

A szójabab 229

A burgonya 231

A kenyér 234

A gyümölcs 239

Fűszerek, élvezeti cikkek 246

Az egészséges szép testalkat, a fogyás és a hízás 252

Vegyes táplálkozás, vegetarianizmus, és nyerskoszt 267

Néhány szó a népélelmezés fontosságáról 273

Általánosan használt élelmi összetétele 276

Név- és tárgymutató 289

Képes táblák 297

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás1195 HUF

Mások ezeket keresték még