1795 - Weszprémi István: Magyar országi öt különös elmélkedések. Szép ritka példány!

A Tokaji szőlő aranyáról, A Szent Koronáról ...

190.000 HUF 516.89 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 27.
Termékkód: 5568836
Megtekintések: 172
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

Bibliofilia (72)    
Csongrád megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban57 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 09:14
Regisztráció: 2021. november 27.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Kor:18. század vagy előtti
Állapot:
Kötés típusa:kemény kötés
Jellemző:első kiadás

Weszprémi István: Magyar országi öt különös elmélkedések.

1795 - Pozsony - 138 p. A címlapja a többi laphoz nagyon hasonló, korabeli papírra készült másolat. A 77-78- lapon kis tintafoltot leszámítva szép tiszta példány, kiváló állapotban. Korabeli festett kemény kötésben.

1. A' magyar Szent Koronáról. 2. A' Magyar Királyné' Vizéről. 3. A' Leg-régibb Magyar Grammatikáról. 4. Némelly régi Magyar Királyoknak ritka Pénzeikről. 5. A Magyar-Országi szőlő-tökéken nött s nevelkedettaranyról.

Weszprémi Debrecen város főorvosa, a magyar orvostörténetírás úttörője volt. A kötetben található öt kis tanulmánya közül talán legérdekesebb az utolsó, a tokaji szőlőkről szóló. Ebben azt a magát makacsul tartó elképzelést (Aurum vegetabile) cáfolja, mely szerint az aszuszőlő magvai között előfordul valódi arany is.

A 2. részben a szerző a "Magyar Királynő vize " (aqua reginae hungariae) eredetét és összetételét tárgyalja. A hagyomány szerint Nagy Lajos király édesanyja, Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné készítette rozmaringból és borpárlatból a XIV. század közepe táján. Érdekes, hogy a Magyar királyné vize sokkal híresebb és népszerűbb lett Nyugat-Európában (később még távolabbi földrészeken is), mint itthon. Magyarországon először 1729-ben hallottak róla, miközben a franciák és a németek körében már páratlan népszerűségnek örvendett. Joannes Praevotius a XVII. században jelentette meg Opera medica c. művét, ennek előszavában utal az aqua reginae Hungariae füves borpárlatra, és le is írja elkészítési módját.Később alapos kutatásokkal is alátámasztották a recept hitelességét. Praevotius leírása szerint a királyné saját köszvényét kezelte a párlattal, de egyéb adatok bizonyítják, hogy férjét is sikeresen kigyógyította ugyanebből a betegségből. Valószínűnek tűnik, hogy a királynét itáliai orvosok tanították meg a szer elkészítésére, melyet ő aztán sikerrel alkalmazott.

A termékeink között ritka, egyedi könyveket, nyomtatványokat, könyvkötészeti szempontból különleges darabokat és kéziratokat talál.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételSzeged
Foxpost - csomagautomata1600 HUF
GLS - átvevőhely1800 HUF
GLS - házhozszállítás2300 HUF
MPL - csomagautomata1900 HUF
MPL - házhozszállítás2400 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még