Irma Sztáray: accompanied by Queen Elizabeth


1.900 HUF 5.28 USD

Item details
Listed: January 30, 2024
Item code: 5578426
Views: 114
Watchers: 0
Seller

KonyvDealer (104)  
BUDAPEST

Verified user

Response time: 100%-ban1 óra alatt
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 05:18
Member since: January 26, 2022
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:perfect
Type of binding:hardcover

GABO Könyvkiadó, 2015

192 oldal

Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

„Szerény ​följegyzés” – így nevezte Sztáray Irma az Erzsébet királyné nyomában című 1909-ben megjelent visszaemlékezését. A grófnő életének legnehezebb óráiban, a Felséges Asszony meggyilkolásakor tett fogadalmat: megírja mi és hogyan történt 1898. szeptember 10-én Genfben. Száz esztendeje oltotta ki egy anarchista a magyarok királynéjának, Erzsébetnek az életét. Az évforduló és a magyarok Sissi iránti rajongása indolkolja a feljegyzések ismételt kiadását.
A szerző, Sztáray Irma grófnő az udvarhölgy csodálatával és odaadásával, mégis pontosan idézi fel azt az ötévnyi szolgálatot, amelyet az érdekes, művelt, boldogtalan és irigyelt asszony mellett töltött. Elfogulatlansággal lehet illetni a szerzőt, visszaemlékezése mégis az egyetlen hiteles forrás, amely megörökíti a tragikus pillanatokat.
"E pillanatban jóval előttünk meglátok egy embert, aki mintha kergetődznék, egy útszéli fa mögül kiugrik és a legközelebbi másikhoz rohan, innen átcsap a tó melletti vasrácshoz, majd újra egy fához, s ekként a gyalogjárón keresztül-kasul cikázva felénk közeledik. Hát még ez is tartóztat! gondoltam, önkéntelen követve őt a tekintetemmel, mikor ez újból a vasrácsot ért s onnan elugorva rézsút felénk iramlik.
Önkéntelen tettem egy lépést előre s így fedtem előtte a királynét, de ez most úgy tesz, mint ki nagyot botlik, előrelódul és ugyanakkor öklével a királynéhoz sújt. Mintha villám sújtotta volna, hangtalanul hanyatlott hátra a királyné, és én lelkemet vesztve egyetlen kétségbeesett kiáltással hajoltam fölébe."

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Budapest X.
MPL - parcel locker 990 HUF
MPL - home delivery 1990 HUF
PostaPont 990 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these