Ez a termék elkelt. Hasonló tétel kereséséhez használja a keresőt vagy tekintse meg a kapcsolódó hirdetéseket.

Szent István „Lancea Regis” ezüstdénárja


Szeretné megtekinteni mennyiért kelt el?
Az eladási ár megtekintéséhez jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Más tárgyak eladási ára is érdekli? Lépjen az Archív Katalógus oldalra.
Eladás ideje: 2024. febr. 21. 15:54

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. október 29.
Termékkód: 3780883
Megtekintések: 323
Megfigyelők: 3
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

angyalibolya (364)   
Baranya megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban17 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. április 04.
Regisztráció: 2016. február 08.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Anyag:ezüstözött

Tisztelt érdeklődő!

Engedje meg, hogy bemutassam kínálatomban a Szent István „Lancea Regis” ezüstdénárjának replikáját, melyet a gyűjtést most kezdő illetve már gyűjtő érdeklődők figyelmébe ajánlom.

./

Az érmét a Magyar Éremkibocsátó Kft bocsátotta ki 2016-ban. Anyaga színezüsttel (Ag 999/1000) bevont réz. Tükörveret. Átmérője 40mm.

Előlapja Lancea Regis – A király lándzsája, Zászlós lándzsát tartó kéz

Hátlapja Regia Civitas/Reci – Királyi város Karoling templomábrázolás

Az érem eredet igazoló tanúsítvánnyal rendelkezik.

/.

Egy kis történelem.

Az első magyar pénzt I. István király (1000-1038) verette koronázása alkalmából. Két ismert denártípusa közül az első különleges éremképénél fogva párhuzam nélkül áll a kora közép európai pénzverésben. Az érme egyedülálló elő és hátlapi képe, illetve körirata igen összetett koncepció alapján készült, egyes elemeinek párhuzamai megtalálhatók mind a honfoglalás és az államalapítás kori ötvösművészetben, mind a korabeli bajor denárok formájában.

Az előlapon kiemelt szerepet kapott az ország szuverenitásának jelképe, az uralkodó kezében lévő királyi lándzsa, amelyet a Lancea regis körirat egyértelműen azonosít. Hasonló lándzsát tart kezében István a koronázási paláston, amely első uralkodónk egyedüli korabeli képi ábrázolása.

A hátlapi Regia civitas körirat átvitt értelemben az István által létrehozott keresztény Magyar Királyságra utal. Maga az éremkép a nyugat-európai pénzverésben általánosságban használt úgynevezett karoling templomábrázolás bajor változatán alapul, ahol a templom oszlopainak helyén szöveg olvasható, jelen esetben a hátlapi körirat rövíditése. A vésnök az eredeti merev, statikus templomábrázolást a honfoglalás kori ötvösség palmettás díszű formakincséből merítve átalakította, olyan műremeket hozva létre, amelyben arányosan keveredett a pogány múlt és a keresztény jelen művészete.

István első denárai jó minőségű fizetőeszközök voltak, átlagsúlyuk 1,2 g, átmérőjük 23mm, ezüsttartalmuk meghaladta a 90%-ot.

./.

Köszönöm megtisztelő figyelmét. Kérem, tekintse meg többi kínálatomat, biztosan talál köztük olyat, amit szívesen adna ajándékba, vagy megtartaná saját tulajdonában.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPécs
Postázás2000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még