Royal Crown Derby által készített, több mint 100 éves kínáló


18.500 HUF 50.62 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. október 29.
Termékkód: 4684404
Megtekintések: 102
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

angyalibolya (364)   
Baranya megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban9 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 09:08
Regisztráció: 2016. február 08.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:tál, tányér
Készítő, márka:egyéb angol porcelán
Kor:1800-1899
Stílus:antik
Jelzett:jelzett
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti

Tisztelt érdeklődő!

Szeretném bemutatni önnek a kínálatban szereplő Royal Crown Derby angol porcelán tálat.

Ez a cég nagyon korai úttörője az angol porcelángyártásnak. Sok más hasonló régi hagyományokkal rendelkező gyárral együtt a gyár is csatlakozott 1960-ban a Royal Doulton céghez. 2000-ben azonban egy Hugh Gibson által vezetett csoport visszavásárolta a márkát, azzal a céllal, hogy - mint egy virágzó független gyártót - újra felvirágoztassák . Ennek eredményeként a Royal Crown Derby gyártja ma a legjobb minőségű angol finom porcelánt a 4,5 ha telkén Derbyben az Osmaston úton.

A márkajelzés alapján a Royal Crown Derby Osmaston Rood-on lévő Derby Works-ban készült 1877-1890 között. (A gyár története azonban az 1750 előtti évekre nyúlik vissza.) Ez az első márkajelzés, amely a Crown Derby-t összefűzi a koronával. 1773-ban elismerésként György király megadta a királyi korona használatának jogát. A cég ezután vált ismertté, mint Crown Derby. 1811-ben William Bloor - aki ravasz üzletember hírében állt- átvette a gyárat. Az ő vezetése alatt kezdték el tervezni a színes Imary mintákat, amely a kínálatban szereplő tálat is díszíti.

A leggyakoribb Imary paletta három fő szín körül forgott, a máz alatti kék, plusz rozsdás vöröses-narancs és a ragyogó arany.

Japánban Arita-porcelánoknak nevezik ezeket a kerámiákat, de nyugaton inkább Imaryként ismertek, annak a kikötőnek a neve után, ahonnan exportra szállították őket.

Aritai porcelán, japán kerámia, melyet a Hizen tartománybeli Arita műhelyeiben készítenek. A XVI. század végén fellendült a mázas kerámiák készítése, s ennek nyomán jelentek meg a porcelán típusú imari darabok is. Készítésüket 1616-ig vezetik vissza, amikor is a Ri Sampei (Ji Szampjong) nevű keramikusmester vezetésével dolgozó koreai kézművesek felfedezték Aritában a porcelánföldet (kaolin). A porcelánkészítés egy csapásra a térség vezető iparága lett. Az aritai porcelánok eljutottak az egész országba, majd Imari kikötőjéből a Holland Kelet-indiai Társaság exportálta őket a világ minden tájára. Az Imari exportja Európába megállt a 18. század közepén, azonban ekkorra az Imari stílus már népszerű volt az az európaiak körében.

./.

A tálat, amely 23,5cm átmérőjű az előzőekben már említett Imary mintával díszítették. A tál szélét vékony aranycsík szegélyezi, a díszítés pedig körkörösen halad befelé.

Az első 1cm széles körben két minta váltogatja egymást, amelyet két aranycsík közötti piros csík választ el egymástól. Az egyik, hangsúlyosabb mintát a kobalt kék alapszínbe húzott aranyvonal rajzolja ki. A másik, őt váltó minta fehér alapszínben rozsdavörös virág, kinyúló kanyargós levélzettel.

A következő kört 0,5cm szélességű, egymásba kapcsolódó vékony aranyívek nyitják meg. Ennek a körnek a felülete a tál mélyülése miatt megtörik, de a mintában ez nem érzékelhető. Mindössze fény-árnyékot játszik a szemünkkel. A mélyülés hajlatában láthatók az egyszínű kobalt kék virágok, amelyek szirmait és körvonalait aranyozás rajzolja ki. A négy 4 fő motívum - 4 különböző alakú virág, és a belőlük minden irányba kinyúló rozsdavörös indákon lévő kacsok és levélkék- a kört négy részre osztják. A fő motívumok nem szimmetrikusak, a kék virágtól balra jobban kinyúló indán még egy kisebb kobalt kék virág „nyílik”, melyekkel a kör már nyolc részre osztottá válik. A fő motívumokkal szemben rozsdavörös virágokat láthatunk, amelyekből pávatollhoz igen hasonló díszítés nyúlik ki. „Talán ezzel csempészték be a tervezők a japán eredetet.” Ezek a virágok már a legbelső kört kijelölő aranyvonal tál külső széle felé forduló oldalán helyezkednek el.

A belső 8,5cm-es kör közepét, a tál centrumát egy az eddigiektől különböző kobalt kék virágmotívum és a kinyúló rozsdavörös szárakon lévő levélkék alkotják.

A tál korának megfelelő állapotban van, némi kopás látható a középső kört kijelölő vonal aranyozásában, néhol a mintázatában. Törés, repedés azonban nincs rajta. A tál végül is olyan, mint egy jó karban tartott nő, aki nem tagadhatja le korát, de annál sokkal jobban tartja magát.

./.

Köszönöm megtisztelő figyelmét.

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPécs
Postázás2000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még