Extrém ritka porcelán tányér 1840 Regécz , Telkibánya - Az első magyar porcelángyár


300.000 HUF 819.91 USD

Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 19.
Termékkód: 5695605
Megtekintések: 153
Megfigyelők: 22
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

Foxy81 (130)  
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 86.84%
Utolsó belépés: Tegnap, 19:19
Regisztráció: 2011. január 26.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:tál, tányér
Készítő, márka:egyéb márka, készítő
Kor:1800-1899
Stílus:antik
Jelzett:jelzett
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti

Gyönyörű Regécz, jelzett porcelán tányér 1840

Az egykori regéci uradalomhoz tartozó Telkibányán 1825 körül alapított porcelángyár a magyarországi porcelángyártás úttörője és ezzel a magyar ipartörténet fontos központja volt. Alapítója, Bretzenheim Ferdinánd (1801–1855) egy nagy múltú német arisztokrata család leszármazottja volt, aki 1823-ban lett Sárospatak és környékének birtokosa.

A Magyarországot végleges otthonának tekintő főúr több tevékenysége irányult a magyar ipar és gazdaság fellendítésére, újítások bevezetésére. A porcelán előállításának kísérlete a magyar reformkor szellemiségébe illeszkedő vállalkozás volt, melyet a levéltári források tanulsága szerint a Breczenheim Ferdinánd közvetlen baráti köréhez tartozó Széchenyi István is segített.

A regéci porcelánok gazdag, változatos képet mutatnak. A tulajdonost és a vezetőket lelkes kísérletezgetés és új utak keresése jellemezte mindegyikük számos mintát kipróbált, fontolóra vett, és többkevesebb sikerrel alkalmazott. Ennek következtében időnként más gyárak termékeit felismerhetően utánzó, máskor viszont egészen egyedi, sajátságos és finom darabok születtek.

A regéci tárgyak egyik meghatározó vonása a bécsi porcelán stílusának követése, az 1844–1848 közötti években pedig egyenesen a bécsi gyárból érkezett festő(k) jelenlétét lehet valószínűsíteni. Ekkor kiemelkedő minőségben készültek a reprezentációra, kiállításra szánt porcelánok, melyek táj-, portré- és növényi motívumos ábrázolásai a korszak magyarországi porcelánfestészetének legkiválóbbjai közé tartoznak.

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest VII.

Mások ezeket keresték még