Szentgyörgyi István: szemérmes akt!


Most olcsóbb!

A leárazás máj. 12. 07:21-ig tart.

149.000,- HUF
119.200 HUF 325.59 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 27.
Termékkód: 5034327
Megtekintések: 543
Megfigyelők: 6
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

JOLINENI54 (300)   
Bács-Kiskun megye

Válaszadás: 100%-ban51 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 16:02
Regisztráció: 2015. április 18.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma:akt
Anyag:márvány
Jelzés/Szignó:van
Kor:1900-1939
Állapot:hibátlan

Szentgyörgyi István híres magyar szobrász alkotása: szemérmes női akt!

1910-es évekből!

Egy tömbből faragott, fehér carrarai márvány!

Gyönyörű, aprólékosan megmunkált alkotás: kezeit térd alatt össze kulcsoló, ülő női alak, teljes anatómiai műséggel!

Talp hátoldali részén a szobrász aláírásával!

Magasság: 12,5cm!

(Méretéhez képest igen nehéz!)

Értékes gyűjtői darab!


Szentgyörgyi István, Schreiner(Bégaszentgyörgy, 1881. június 20. – Budapest, Kőbánya, 1938. szeptember 28.)[1] magyar szobrász.

Schreiner István és Bransovszky Julianna fia. Az elemi iskola és a gimnázium első osztályának elvégzése után - Kaufmann István akkori bégaszentgyörgyi tanítójának tanácsára - az akkor induló szegedi fa és fémipari szakiskolába került, ahol egyebek közt fa faragást tanult. Az iskola elvégzését követően Zürichben tanult kőfaragást. Majd állami ösztöndíjjal került a budapesti Iparművészeti Főiskolára, Mátrai Lajos György osztályába. A főiskola sikeres elvégése után három esztendeig főképp iparművészeti tárgyak készítéséből élt. Egyéves sorkatonai szolgálat után, 1905 őszén, magán ösztöndíjjal Brüsszelbe utazott, és 1905 és 1910 között a brüsszeli akadémián tanult, első két esztendőben van der Stappen osztályában. Az Akadémián több első díjat kapott munkáira (Médaille en Vermeil). A jó tanulmányi előmenetele révén jogosult lett egy kis különálló műterem bérlésére Brüsszelben, az Akadémián. Itt készítette el a Panasz című egész alakos alkotásait, amelyet 1908-ban hazahozatott és a téli tárlaton kiállította. Rökk Szilárd-díjatkapott érte, sőt megvásárolta tőle az állam. A kapott jövedelemből még további két esztendőre tudott visszatérni Brüsszelbe tanulmányai folytatása végett, és műtermében olyan alkotások születtek még mint a "Teniszező", vagy az életnagyságú Kígyóbűvölő című szobra. Ez utóbbit kiállította a brüsszeli nemzetközi kiállításon, amelyért bronzérmet kapott (1910), később itthon a Lipótvárosi Kaszinó díját nyerte el vele.

1910 nyarán hazatért, és két évig főképp kisebb alkotások kerültek ki a keze alól.

1912-ben a nagyváradi Tisza Kálmán szoborpályázatot nyerte meg, 1913-ban ennek a kivitelezési munkáit is. 1913-ban második díjat kapott az Erzsébet királyné szoborpályázaton.

1914-ben a háború kitörését követő mozgósításkor Szegedre vonult be, és szolgálatot is itt látott el 1916 elejéig, amikor is az Erzsébet szoborpályázat sikerére való tekintettel felmentették a szolgálat alól. 1916 végén le is szerelhetett a katonaságtól, és újból dolgozni kezdett. 1917-ben a Műcsarnokban kiállított Portréját megvásárolta az állam, 1918-ban egy másik portréjával állami aranyérmet nyert. A Műcsarnok tárlatán kiállított Díszkút-kompozícióját megvásárolták a bővülő Gellért Szálló számára. Az Anya szobra elnyerte a céhbeliek szakmai kitüntetésének ezüst fokozatát.

1925-ben lett a Képzőművészeti Főiskola tanára. Számos kitüntetést, aranyérmet és díjat nyert. Készített emlékműveket, hősi emléket (Budapest, Soroksár, Kiskunhalas), síremléket és díszkutat (Szabó Ervin tér) is.[2] Neoklasszicista stílusban alkotott. Műveiből 1921-ben gyűjteményes kiállítást rendezett az Ernst Múzeum.

14 szobra megtalálható a Magyar Nemzeti Galériában,

Bigéző fiújának egyik példányát a római modern múzeum őrzi, amely egyébként annak idején a főváros nagydíját kapta meg.

„Ne teoretizálj! Megvetek minden jelszóművészetet. A szobrász kifejező eszköze egyes-egyedül a forma. Minden érzés, eszme, vagy ötlet, amely a formák világán kívül esik, közvetlenül hasznavehetetlen rám nézve, amikor alkotásról van szó. A formákat látni, ismerni, de főleg szeretni kell, hogy ne vétkezzünk ellenük" - mondta élete munkásságának mintegy összefoglaló hitvallásául Szentgyörgyi István.[3]

Nevezetesebb műveiSzerkesztés

  • Bigéző, 1920
  • Dél szobra, Budapest 1921
  • Herczeg Ferenc portréja, 1920
  • Mécses, 1923
  • Szilády Áron, Kiskunhalas, 1927
  • Fiam kutyával, 1927
  • Harminckettesek emlékműve, 1933
  • Réti István portréja

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételKecskemét
Postázás3500 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még