1P760 Fújt csiszolt rózsaszín üveg váza Schossberger kastély Tura 1883


65.000 HUF 178.75 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 14.
Termékkód: 5767239
Megtekintések: 27
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

antikvitasok (3026)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.84%
Utolsó belépés: Tegnap, 20:29
Regisztráció: 2013. március 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Hibátlan állapotú kis méretű fújt üveg váza, díszváza. Oldalán csiszolt épület ábrázolás és felirat: TURA SCHOSSBERGER KASTÉLY 1883

Magasság: 12.5 cm

Súly: 0.44 kg

Schossberger-kastély (Tura)

Schossberger-kastély

Ország Magyarország

Település Tura

Épült 1883

Építész Bukovics Gyula

Stílus francia neoreneszánsz

Család Schossberger család

Jelenlegi funkció rendezvényhelyszín

Tulajdoni helyzet TRA Real Estates Kft.

Tulajdonos Schossberger Zsigmond

Cím Park utca 37.

HRSZ. 2211/3

Elhelyezkedése

Schossberger-kastély (Pest vármegye)Schossberger-kastélySchossberger-kastély

Pozíció Pest vármegye térképén

é. sz. 47° 36′ 010″, k. h. 19° 36′ 14″

A Schossberger-kastély a Pest vármegyei Tura városban található, Bukovics Gyula tervei alapján épült a 19. század végén. 2020 nyarától kastélyszállóként működik, az épület tulajdonosa Tiborcz István.

Megjelenésében a kastély a francia Loire menti kastélyokat idézi és a magyarországi kastélyok egyik gyöngyszemeként tekinthetünk rá. Az épület különlegessége abban áll, hogy építésekor kora legfejlettebb építési technológiáit és technikáit alkalmazták, így már akkor rendelkezett pl. központi fűtéssel, villanyárammal, egyedi szigeteléssel, a természetes fény pedig tüköraknás fénycsapdákon jutott le az épület alsó helyiségeibe. Különleges még az épület meredek tetejét borító természetes pala, mely Franciaországból származik.

Története

Az angliai Halton House Buckinghamshire-ban: a turai kastély "előképe"

Tura helység területe 1873-ig az Esterházy család birtokában volt, akiktől a bárói rangot kapott Schossberger Zsigmond vásárolta meg. A báró a kastélyt nyári tartózkodás céljára, vadászkastélynak szánta. A kastélyt 1883-ban kezdték el építeni, amely dátumot az északi tornyon lévő szélzászlón is megfigyelhetjük. Hosszú ideig az a hiedelem járta, hogy Ybl Miklós volt az építésze, de a Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent egyik közleményében már Bukovics Gyulát jelölték meg építésznek, amit Ybl Miklós nem cáfolt meg. A félreértésre valószínűleg az is okot adhatott, hogy egyes építészeti elemeiben hasonlít az Ybl Miklós által tervezett Operaházhoz, ezért az "Operaház kistestvéreként" is szokták emlegetni. A kastély "előképének" azonban nem az Operaház tekinthető, hanem a buckinghamshire-i Halton House, amely Alfred de Rothchild számára készült William Rogers tervei alapján 1881–1883-ig.

A második világháborúban előbb német, majd szovjet főhadiszállás, később kórház lett. A kastélyt az államosítást követően 1973-ig iskolaként használták, majd egy állami vállalat kezelésébe került és állapotát elhanyagolták. Műemlékké 1958. január elsején nyilvánították.

Az épület felújítása 2005-ben kezdődött és 2019 első negyedévére fejeződik be.A BOTANIQ Turai Kastély néven tovább üzemelő kastély rekreációs funkciókkal gazdagodott, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként működik, esküvőknek és kulturális programoknak ad helyet. A felújítást követően előre meghatározott nyílt napokon látogatható az épület és a park. A BOTANIQ Turai Kastély éttermét a két Michelin-csillagot szerzett Mészáros Ádám séf vezeti.

2020 nyarán Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégének beruházásában, 4,5 milliárd forint ráköltése után, az ország egyik legdrágább szállodájaként, luxusszállóként nyílt meg.

Az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen Európa legjobb kastélyhotelének választották.

Leírása

2009-ben védett természeti területté nyilvánított tíz hektáros park közepén áll a 2981 m² alapterületű, egyemeletes, összetett alaprajzú épület. Falaihoz négyszög-kupolás pálmaház csatlakozik. Az épülettömb előtt nyitott kocsifelhajtó van, mely felett a Schossberger család bárói címere található. A megrendelő kívánságára, festői hatásra törekedve az építész franciás neoreneszánsz stílusban tervezte meg a kastélyt. A magas tetőzetet padlásablakokkal és hosszú kéményekkel díszítették. A belső folyosók és termek olasz jellegűek, donga- és keresztboltozatos kiképzésűek. Az enteriőr egyesek szerint az Ybl Miklós által tervezett budapesti Operaház belső terének kísérletéül szolgált, mivel mindkét helyszínen Scholtz Róbert díszítette a belső tereket. Bukovics a kastélyban alkalmazta a kor technikai vívmányait. A kastélyban van vízvezetékrendszer, angol vécé, központi fűtés, villanyáram, étellift és a falak között 30 cm légrés szolgál szigetelésül. A kandallókürtők a fűtés helyett a szellőzést biztosítják. A napfény pedig tükörrel bélelt aknákon jut a kastély mélyébe, a fény a tetőablakokon jut a tükrös csőbe, onnan pedig az előcsarnok feletti üvegtetőre esik. Nyolc ilyen tükörakna borítja be a fénnyel a fenti teret.

Filmforgatás

A kastély szolgált a 2008-as Holdhercegnő (The Secret of Moonacre) című film egyik jellegzetes helyszíneként, mint a "Merryweather" kastély. Lauren Kate Fallen című könyvének filmadapciójában a kastély funkcionált a Sword & Cross javítóintézetként.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
Személyes átvétel Budapest IX.
MPL - csomagautomata 1650 HUF
MPL - házhozszállítás 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Mások ezeket keresték még