Hodegetria Istenanya - ikonmásolat - Istenszülő és Jézus


65.000 HUF 176.88 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 07.
Termékkód: 5067865
Megtekintések: 31
Megfigyelők: 2
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

pusi (218)  
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 67%-ban38 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 11:40
Regisztráció: 2016. június 08.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:korának megfelelő

Masszív, vastag fatáblára festett, aprólékosan kidolgozott mű. Az ábrázolt személy Hodegetria Istenanya. Mérete kerettel: 36 x 30 cm.

A hátoldalon lévő német nyelvű címke 16. századinak írja a művet, azonban egy ikonokban járatos szakértő megvizsgálta a művet és véleménye szerint ez az ikon a 20. században készült.

Az alkotás korának megfelelő állapotban van, kisebb lepattogzások, kérem ezt ellenőrizze a fotókon.

Hodegetria az ikonfestészetben az Istenszülő ábrázolások ikonográfiai típusának egyike, kétségkívül a legnépszerűbb és a legjelentősebb. A képen az Istenszülő a bal vagy a jobb karján tartja Jézust, aki jobb kezével áldást oszt.
Az egyik leghíresebb bizánci ikon, a Hodegetria Szűzanya képét széles körben másolták Bizáncban minden médiumban, fafaragás, bronzöntés tárgya lett. A Szent Lukácsnak tulajdonított eredeti fatáblás ikon a konstantinápolyi Hodegon-kolostorban volt elhelyezve, amelyet egy szent forrása tett híressé, amelynek vize meggyógyította a vakokat, akiket a kolostor szerzetesei vezettek a forráshoz. A Hodegetria-kép nemcsak Keleten volt rendkívül népszerű, hanem a középkor és a reneszánsz idején Nyugat-Európában is óriási hatással volt a Szűzanya és a Krisztusgyermek ábrázolására.

Az Istenszülőt különösen nagy tisztelt övezte Bizáncban, illetve Oroszországban. A korai Hodigitria típusok álló Istenszülő-ábrázolások voltak, később változott ez ülő félalakos, illetve ülő egészalakos portrévá. Viszonylag elég későn, a 11. század folyamán bukkantak fel olyan ikonok, ahol az Istenszülő a kisded Jézust a karjában tartja. A bal karján a csecsemőt tartó trónoló Szűz katakombafreskók némelyikén is feltűnik, ott általában nagyobb kompozíciók részét képezte. Keleten történt a motívum leválasztása és kanonizálása szigorú ikonográfiai dogmává.


Személyes átvételre Újpesten (Budapest IV. kerület) van lehetőség), vagy futárral tudom küldeni a terméket.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IV.
Postázás3000 HUF

Mások ezeket keresték még